Gratis frakt over kr 1500 - opptil 35kg
Til kassen
Totalt: 0

Logg inn

Handlekurv / 0 produkter

Handlekurven er tom

Usikker på hvor du skal starte?
Se våre nyheter
TOTALT 0,00

Slik bruker du et refraktometer

En av utfordringene med å måle Spesific gravity (SG) med et hydrometer er at vørteren må kjøles raskt. Det er ikke så lett på grunn av at mengden må være stor nok til ditt hydrometer. For å slippe unna vørter i isbitbad eller andre finurlige teknikker for å kjøle vørteren fort nok, kan du forsøke deg med et refraktometer.

Refraktometer blir oftes brukt i brygging til å måle SG i vørteren før gjæring. Man kan ikke bruke refraktometer til å måle SG etter gjæring (FG) siden alkoholen påvirker resultatet. Les heller av BRIX verdien (venstre skala) og bruk en omregnings kalkulator for å få en normal FG verdi. bruk for eksempel Norbrygg sin.

F.eks. BRIX=5,5 og OG=1,050 blir SG=1,006 og ABV=5,8.

NB! Husk komma eller punktum i OG-tallet.

 

Hvordan bruker du et refraktometer?

Det er utrolig enkelt å bruke et refraktometer. Følg disse fire trinnene.


Trinn 1.

Du kalibrerer refraktometeret ved å gjøre rent vinduet ved å åpne det og dryppe 2-3 dråper destillert vann på prismen. Lukk igjen vinduet slik at vannet spres over hele overflaten av prismen uten luftbobler eller tørre flater.

 


Trinn 2

Vent så i 30 sekunder før du holder refraktometer mot noe lyst og ser inn i “kikkerten”. Det er mulig du må snu på øyedelen for riktig fokusering. Her vil du nå se en hvit og en blå del som skaper en linje. Den øvre delen skal være blå og den nedre delen skal være hvit.

 

Trinn 3

IMG_4150

Du skal nå skru på kalibrerings-skruen helt til linjen kommer ned til 0 Brix, du er nå ferdig med kalibreringsprosessen. Pass på at romtemperaturen er rundt 20°C.


Trinn 4

Ta nå noen få dråper av vørteren du skal teste i prismen, lukk igjen glassplaten og les av verdiene der hvor linjen mellom hvit og blå er.

Du får kjøpt refraktometer her.